25 mei, 2009

Waarom een Snoezelcaravan voor Roemenië?

In september 2007 kregen we, door ons contact met PhiladelphiaSupportmedewerker Jonnie Bosch uit Kampen, bezoek van een groep Roemenen uit Sfântu Gheorghe. (1)
In het kader van de oprichting van de plaatselijke oudervereniging Philadelphia Pro Familia Support en het opzetten van dagbesteding voor volwassenen met een verstandelijke beperking brachten zij een bezoek aan Nederland. Het werkbezoek was vooral bedoeld om kennis van en inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor dagbesteding en zorg in Nederland.


Tijdens hun bezoek aan De Ronzebons maakten zij kennis met het basisidee van snoezelen. Snoezelen is een communicatievorm om via de zintuigen (horen, voelen, ruiken, zien en proeven) contact te maken met mensen bij wie verbaal contact niet mogelijk is. Als je wilt communiceren moet je die communicatie op gang brengen door individueel ervaringen aan te bieden, waarbij je vooral inspiratie en aansluiting zoekt in je eigen cultuur. Dit doe je in een veilige, vertrouwde en sfeervolle ruimte met een aangename temperatuur.
‘Snoezelruimte’ is binnen de meeste instellingen in Nederland een bekend begrip. Helaas is hier het accent vaak te veel komen te liggen op de ruimte en de apparatuur om sfeer mee te maken en niet meer op het maken van contact via de zintuigen. Via dit zintuigelijk contact maken kun je mensen met heel weinig mogelijkheden tot communicatie goed leren kennen.

Om dit basisidee uit te dragen én omdat de mensen in Roemenië lang niet altijd de mogelijkheid en het geld hebben om ergens naar toe te reizen kwam het idee naar voren te starten met een mobiele snoezelruimte, waarmee men in en om Sfântu Gheorge, maar ook verder in de regio kan rondreizen. Enerzijds kan men zo veel meer mensen helpen d.m.v. snoezelen dan wanneer de mensen naar een vaste snoezelruimte moeten komen, anderzijds kan men het begrip snoezelen op grotere schaal verspreiden.
Samen met PhiladelphiaSupport heeft De Ronzebons het project Snoezelcaravan Roemenië opgepakt. Er werd een caravan gekocht en via De Club van 100 van de RVU meldden zich twee vrijwilligers aan. Kunstenares Caroline Ros uit Zwolle en Maria Hoefnagel uit Tilburg boden aan mee te werken aan de inrichting van de caravan.



Caroline Ros (boven) en Michelle Hauser (onder) schilderen het interieur van de caravan.





Bij de inrichting is vooral gelet op functionaliteit en een prettige sfeer. De ene kant van de caravan is beschilderd als grot met grotschilderingen en de ander kant van de caravan is beschilderd met bloemen en een regenboog. Door middel van UV licht gloeien in de grot allerlei vormen en dieren op als kleine TLbuisjes en in de bloementuin komt een spiegelbol te hangen. (2)
Maria Hoefnagel heeft allerlei voelzakjes gemaakt en lekkere kussens om op te liggen. Rik en Rensje hebben zich vooral bezig gehouden met het technisch realiseren van het geheel. Ligbanken gemaakt en de gekregen materialen verwerkt in de caravan.

In september 2009 gaan Rik en Rensje van De Ronzebons de caravan naar Sfântu Gheorghe brengen. Tijdens hun verblijf daar zullen zij een aantal workshops geven over snoezelen.

(1) (2) klik op aanvullende informatie in de rechter balk of klik hier.

Geen opmerkingen: