24 mei, 2009

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie
(1) Tijdens het communistische regime was er geen tijd, plaats en aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze mochten er eigenlijk niet zijn. Als ze er toch waren werden ze genegeerd. Tegenwoordig komen Roemeense ouders op voor hun gehandicapte kinderen en willen ze zelf graag mogelijkheden scheppen, zodat hun kind een volwaardige plaats in de maatschappij krijgt.
Het initiatief om een plaatselijke oudervereniging op te richten is genomen door de plaatselijke predikant.

Op de foto het Activiteitencentrum in aanbouw
De plaatselijke oudervereniging heeft een activiteitencentrum gebouwd waar mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding kunnen genieten.

De groep die Nederland bezocht bestond onder andere uit ouders, begeleiders, de predikant en een orthopedagoog.
De orthopedagoog had in Duitsland al een kennis gemaakt met het fenomeen snoezelen. Hier werd zij geconfronteerd met het materiële snoezelen wat financieel onbereikbaar is voor haar werkgebied in Roemenië.


(2) De rommelmarkt van de Stichting Kontakt kampen-Hongarije/Roemenië in Kampen heeft allerlei materialen en middelen geschonken om de caravan in te richten en om voel- en tastmaterialen te maken. De Commissie Kerstmarkt Open Hof in Kampen heeft een geldbedrag geschonken voor de aankoop en een deel van de inrichting.

Geen opmerkingen: