20 juni, 2006

Belevingsgerichte muziekactiviteiten
U begrijpt wat ik bedoel!


Ik verzorg al 20 jaar belevingstheater . Een voorstelling met muziek, muziekinstrumenten, poppen en objecten voor mensen met ernstig beperkte communicatie mogelijkheden. Ook bij de bewoners van Stellinghaven Appelscha spreekt dit erg aan, maar er kan meer als je in kleine groepen werkt. Met levende muziek en meer persoonlijke aandacht, meer afgestemd op de belevingswereld en achtergrond van de leeftijdsgroep .

Bij belevingsgericht aanbieden van muziek is het de bedoeling dat mensen in een veilige en intieme sfeer uitgenodigd worden om vanuit hun aller diepste ik te reageren op de liedjes, "dansjes", muziek en voorwerpen die hen, vaak binnen een thema, aangeboden worden. Eigenlijk is het zo dat door het tastbaar maken van het onderwerp iedereen in de gelegenheid wordt gesteld te begrijpen wat er wordt bedoeld. Er hoeft niks uitgelegd te worden. De handelingen en de muziek spreken voor zich.
Door deze manier van werken worden onze bewoners gestimuleerd tot communicatie. Soms is deze heel groot en duidelijk andere keren is het maar heel klein.


Elke muzieksessie heeft een aantal vaste elementen:
  • Eerst wordt iedereen persoonlijk welkom geheten door middel van een lied.
  • Op een kleine tafel staan de attributen al klaar.
  • Naar aanleiding van een lied raken we in gesprek.
  • Luisteren naar klassiek of moderne muziek.
  • Zelf meebewegen of spelen met de muziek
  • Proeven, ruiken, voelen, beleven van het onderwerp
  • Individuele aandacht als er speciaal voor jou en jou alleen aan liedje gezongen wordt.

In deze heel speciale sfeer laat iedereen wel een stukje van zichzelf zien. Ook ik. Wat dat betreft zijn we gelijkwaardig.
Ik begrijp wat u bedoelt.

Geen opmerkingen: