18 oktober, 2006

De belevenis

Ernstig meervoudig gehandicapten moeten hun eigen uitgaanscentrum krijgen!

Van 26 oktober tot en met 7 november 2006 vindt in Amsterdam een bijzonder evenement plaats: ‘de Belevenis’. Op de locatie Amstelborgh Borchland (Amsterdam Duivendrecht) zal een uitgaanscentrum verrijzen dat uniek is in Nederland. De Belevenis is een initiatief van Stichting AGO in samenwerking met Cordaan en Kunstenaars en CO.

De Belevenis is een uitgaansgelegenheid voor ernstig meervoudig gehandicapte kinderen, volwassenen en dementerende ouderen. Het gaat daarbij om mensen die zowel een verstandelijke – als een lichamelijke beperking hebben en daardoor aangewezen zijn om intensieve begeleiding en/of verzorging. De Belevenis zal een plek zijn waar iedereen binnen zijn/haar mogelijkheden een fantastische dag gaat beleven. Naast alle noodzakelijke aanpassingen en faciliteiten beschikt het centrum over verschillende themawerelden waar bezoekers grenzeloos kunnen ervaren, ontdekken en beleven. Zo is er onder andere een onderwaterwereld, een winterwereld, een wolkenwereld en een Oosterse wereld. Alle activiteiten zijn gericht op het stimuleren van de zintuigen; horen, zien, ruiken, voelen, proeven… Er zullen aangepaste theatervoorstellingen worden gespeeld, er worden massages geboden en bezoekers worden verwend met heerlijke hapjes en drankjes. Samengevat; bezoekers zullen een dag volledig in de watten worden gelegd!


30 en 31 oktober en 2, 3 en 5 november speelt Rensje's Ronzebons "De Elf Zwanen" op De Belevenis een uitgaansgelegenheid voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking.


De elf zwanen waren eerst prinsen, jonge mensen in een bijzondere positie. Doordat zij veranderd werden in zwanen kregen ze andere mogelijkheden. Nu konden ze vliegen en zwemmen en dromen over hun eerdere leven.

In het belevingstheaterstuk “De elf zwanen” wordt het publiek symbolisch omgetoverd in zwanen, waardoor zij kennis maken met nieuwe ervaringen, geluiden, geuren, kleuren en smaak beleven in een theatrale setting.
Binnen het raamwerk van het sprookje van Hans Christiaan Andersen creƫren zowel de muzikant als de poppenspeelster op geheel eigen wijze een actieve sfeer, waarbij prikkels en rustmomenten elkaar afwisselen. Iedere deelnemer krijgt individuele aandacht als de poppen en objecten contact proberen te maken.
Een performance met blacklight effecten, poppen, zwaaien met een ballondoek, een lekker hapje, levende muziek op een grote fluit, afwisselend muziek aanbod en aan het eind van het stuk een bruiloft .
Niet alleen het spelen met poppen, maar ook de verschillende rollen die door de poppenspeelster zelf gespeeld worden, zoals de boze stiefmoeder en een zwaan, versterken het theatereffect.

De bedoeling van het spel is dat het publiek door hun specifieke mogelijkheden, communiceren via de zintuigen, een plezierige ervaring beleven waarbij het voelen en doorvoelen van het hele lichaam centraal staat.

De muziek van de voorstelling staat op CD en is na de voorstelling te koop voor 10,- euro

Geen opmerkingen: