26 februari, 2006

Een speciale theatervorm

Belevingstheater/ snoezeltheater

Theater is een breed scala aan toneel en muzikale en visuele producties. Stukken/ verhalen geschreven om- doormiddel van rolspelers, poppen, figuren en objecten- bepaalde emoties en ervaringen op te roepen.
Hoewel het maken van theater voortdurende ontwikkelingen doormaakt en per cultuur verschilt, bestaan er vaste elementen. Script of scenario, muziek en choreografie bepalen de taal, het spel en de sfeer van de voorstelling.

Belevingstheater is een specialistische vorm van theater speciaal ontwikkeld voor mensen met weinig tot geen communicatieve vermogens. Mensen met een buitengewoon mens- en wereldbeeld.
Binnen belevingstheater wordt het rechtstreeks aanspreken van de zintuigen gebruikt als communicatie middel.

Alle zintuigelijke ervaringen worden in de lichaamsnabijheid van het publiek gebracht. Het publiek zit als het ware op het podium en functioneert soms zelfs als podium.
Door een goede afstemming van deze onderdelen kan er een speciale sfeer worden opgeroepen, waarin de deelnemer zich snel veilig voelt en openstaat voor de aangeboden ervaringen De sfeer zorgt er in eerste instantie voor dat de deelnemer ontvankelijk is voor ervaringen. Binnen de opgebouwde sfeer worden de deelnemers meegenomen uit de eigen wereld. Hierin ligt ook een deel van de beleving die er binnen een voorstelling ligt opgesloten.

Tijdens de voorstelling worden niet alle deelnemers tegelijk individueel aangesproken. Zij ervaren - waarschijnlijk - de sfeer bepalende elementen als licht en geluid als rustpunt, als overgang of als verwerkingsmoment van de eerder opgedane ervaringen. Soms zelfs zijn er deelnemers die de muziek en het licht als hoofdprikkel ervaren. Dit is afhankelijk van functioneringsniveau, bijkomende handicaps en persoonlijke belangstelling.

Voorstellingen waarbij een verhaal of sprookje de basis vormt hebben veel te vertellen.
Enerzijds beeldt de speler het verhaal uit met alle emoties van de rolfiguren en zichzelf, anderzijds vertellen de reacties van het publiek ons veel over de deelnemer.

Geen opmerkingen: